Τιμή Κιολοβατώρας
Συχνά μιλάμε για κιλοβατώρες (kilowatt-hours στα αγγλικά, που συμβολίζεται με τα αρχικά kWh) και αναζητούμε τον πάροχο με την πιο φθηνή τιμή κιλοβατώρας. Ενώ δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτός ο όρος, είναι πολύ χρήσιμο να θυμόμαστε ότι, ενώ οι πάροχοι δηλώνουν την τιμή που χρεώνουν την κιλοβατώρα, δεν είναι σίγουρο ότι η χαμηλότερη τιμή θα μας δώσει και τον χαμηλότερο λογαριασμό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, μερικοί από τους οποίους κρύβονται στα “ψιλά γράμματα” του συμβολαίου, που επιβαρύνουν τον λογαριασμό μας. Παρακάτω θα δούμε τους λόγους αυτούς και, όποιοι έχουν υπομονή και διάθεση, μπορούν να διαβάσουν στο τέλος τι ακριβώς είναι η κιλοβατώρα.
Πώς θα βρούμε την πιο φθηνή τιμή κιλοβατώρας (kWh)
Κάθε πάροχος διαφημίζει την τιμή ρεύματος που χρεώνει στην κιλοβατώρα αλλά, αν προσέξουμε τα ψιλά γράμματα, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που αλλάζουν αυτή την τιμή, συνήθως προς τα πάνω. Ας ξεκινήσουμε με τις λεπτομέρειες που ενδέχεται να αυξήσουν την τιμή:
- Πάγια και Ρήτρες: Οι πάροχοι συνήθως χρεώνουν πάγια ή συνδρομές ανεξάρτητα από την κατανάλωση. Έτσι, μια φθηνή τιμή κιλοβατώρας μπορεί να αποδειχθεί τσουχτερή αν το πάγιο ή η συνδρομή είναι υψηλή. Επίσης υπάρχει και μια ρήτρα που άρχισε να εμφανίζεται τελευταία λόγω του στενέματος των περιθωρίων κέρδους των παρόχων, που ακούει στο όνομα Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). Πολύ συνοπτικά, οι πάροχοι αγοράζουν ρεύμα από τα εργοστάσια παραγωγής. Όσο η χονδρική τιμή βρίσκεται μέσα στο εύρος τιμών ΟΤΣ,οι πάροχοι απορροφούν τις διακυμάνσεις και δεν επηρεάζονται οι τιμοκατάλογοι λιανικής. Όταν η τιμή αυτή ξεπεράσει την ΟΤΣ, τότε ο πάροχος έχει δικαίωμα να αυξήσει αναλογικά τις χρεώσεις του προς τον καταναλωτή.
- Προσφορές: Οι προσφορές που κάνουν οι πάροχοι για να προσελκύσουν πελάτες, μπορούν να αποδειχθούν πολύ ωφέλιμες για την τσέπη μας. Πριν αποδεχθούμε μια προσφορά για φθηνή τιμή κιλοβατώρας, θα πρέπει να ελέγξουμε ότι ισχύει για όλη την διάρκεια του συμβολαίου και όχι μόνο για τους πρώτους μήνες. Αν όχι, τότε η τιμή κιλοβατώρας θα αυξηθεί μόλις λήξει η περίοδος της προσφοράς.
- Όρια κατανάλωσης: Η φθηνή τιμή κιλοβατώρας που διαφημίζει ο πάροχος δεν ισχύει για άπειρη κατανάλωση. Πάνω από κάποιο όριο, η τιμή κιλοβατώρας αυξάνεται, γι’ αυτό μας συμφέρει να γνωρίζουμε την κατανάλωση που κάνουμε ανά τετράμηνο εκ των πρωτέρων. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι επιλέξαμε το σωστό πρόγραμμα για τις ανάγκες μας.
Ας δούμε όμως και δύο περιπτώσεις που μειώνουν την τιμή:
- Νυχτερινό τιμολόγιο: Κατά τις νυχτερινές ώρες, που η ζήτηση ρεύματος πέφτει, αντίστοιχα πέφτει και η τιμή της κιλοβατώρας. Μας συμφέρει λοιπόν να ζητήσουμε από τον πάροχο να ενεργοποιήσει το νυχτερινό τιμολόγιο (αν δεν το έχουμε ήδη) και να λειτουργούμε τις ενεργοβόρες συσκευές (θερμοσίφωνες, πλυντήρια, στεγνωτήρια) εκείνες τις ώρες.
- Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ): Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αφορά μόνο ευπαθείς ομάδες καταναλωτών και μειώνει την τιμή της κιλοβατώρας για την κύρια κατοικία των δικαιούχων. Το ΚΟΤ έχει ανώτατο όριο κατανάλωσης ρεύματος ανά τετράμηνο που υπολογίζεται από τον αριθμό μελών του νοικοκυριού και το αν συμπεριλαμβάνονται άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) στο νοικοκυριό.
Τι είναι η κιλοβατώρα (kWh);
Η “κιλοβατώρα” (kilowatt-hour ή kWh) είναι σύνθετη λέξη που αποτελείται από τρία συνθετικά: Κιλο (χίλια) - βατ (μονάδα μέτρησης ισχύος) - ώρα. Η κιλοβατώρα είναι η μονάδα που οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μετρούν την κατανάλωση που κάνουμε για να εκδώσουν τον λογαριασμό στο τιμολόγιο ρεύματος.
Ένα βατ είναι η ισχύς που χρειάζεται για να μεταφέρουμε φορτίο ενός κιλού με ταχύτητα ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο. Ένα κιλοβάτ είναι το ίδιο αλλά με φορτίο ενός τόνου (1000 κιλά). Μια κιλοβατώρα είναι να κάνουμε το τελευταίο για μια ολόκληρη ώρα.
Μπορούμε να περιγράψουμε τα παραπάνω και ως εξής: Το βατ (και αντίστοιχα το κιλοβάτ) είναι μονάδα που μετράμε ισχύ. Η κιλοβατώρα είναι μονάδα που μετράμε ενέργεια (και όλοι ξέρουμε ότι ενέργεια είναι η δυνατότητα παραγωγής έργου, όπως το να παράγουμε θερμότητα, φώς ή κίνηση). Αν λοιπόν έχουμε μια λάμπα με ισχύ 100 βατ και την κρατήσουμε αναμμένη για μια ώρα, θα έχουμε καταναλώσει 100 βατώρες δηλαδή 0,1 κιλοβατώρα.